field grass

Качествено семепроизводство

От 5 години фирма Финмар Комерсиал прави семепроизводствени посеви от сортове пшеница на Лимагрейн. Зърното се отглежда в стопанството на Александър Александров в землището на с. Алеково, Свищовско. Присъстваме на жътва на сортовете Анапурна и Апаш с парцели от по 100 декара всеки. Изключително съм доволен от резултатите, които виждаме на полето, коментира Георги Манзаров, управител на Финмарк Комерсиал. А добивите са: от Апаш 880 кг, а от Анапурна - 858 кг. Това наистина са сериозни добиви, като имаме предвид тежката за есенниците година. Да, имаше влага и слънце, но имаше и много стрес, на които бяха подложени растенията, най-вече от драстичните температурни амплитуди от по 20 градуса в различни периоди от развитието им.

Семепроизводството е трудно начинание! Не всеки ще се ангажира с него, ще ви кажат и селекционери. Според Георги Манзаров обаче, това е не само сериозно предизвикателство, но и възможност да се докаже, че когато някои иска може да успее. В България също може да се прави семепроизводство, и то на европейско ниво. Смятам, че селекцията на Лимагрейн е водеща за страната ни, казва агробизнесменът. Затова и от няколко години правим семепроизводство именно на техните сортове. Те се наложиха при нашите условия и фермерите ги търсят.

Доколко родните фермери биха се доверили на семена,произведениунас обаче? Със сигурност е трудно, но след като се убедят, че посевният материал е с нужните качества, ги търсят. Защото семената, произведени у нас, разбира се, са на по-добри цени. А от фирмата казват, че при отглеждането им се спазват всички добри практики извършва се контрол, за да се гарантира качеството на семепроизводството. Отглеждането на пшеницата в семепроизводствените участъци се извършва по по-различна технология от производствените полета. Тук всичко е на по-високо ниво - тори се според изискванията, растителната защита е особено важна, като се обръща внимание и на превенцията. Торили сме неколкократно, пръскали сме много пъти, дори срещу болести и неприятели, когато сме имали съмнения, за да сме сигурни, че ще опазим пшеницата, споделя Руслан Костадинов, агроном във Финмарк Комерсиал. За да произвеждаш семена за посев, растенията трябва да са с отличен здравен статус, което да гарантира качеството им.

Български фермер 18 - 24. VIII. 2016 г., бр. 1289